menu
serce

Mity i stereotypy

Ponad połowa Polaków uważa, że krew można wyprodukować w laboratorium. Jest to jeden z najczęściej powielanych stereotypów na temat krwiodawstwa. Krwi ani żadnych produktów krwiopodobnych nie da się uzyskać sztucznie. Jedyną jej fabryką jest ludzki organizm.

  • Oddając krew, można się zarazić.
    Jest to całkowicie niemożliwe. Do pobierania krwi i próbek do badań stosuje się wyłącznie sprzęt jednorazowego użytku.
  • Oddawanie krwi uzależnia.
    Oddawanie krwi nie powoduje żadnych efektów ubocznych ani nie uzależnia.
  • Aby oddać krew, trzeba znać swoją grupę.
    Nie jest to wymagane. Potencjalny dawca krwi jest poddawany kontroli medycznej, a grupa krwi jest ustalana po pobraniu.
  • Za oddanie krwi dostaje się pieniądze.
    W Polsce krew oddaje się nieodpłatnie. Z punktu widzenia biorcy wartość krwi jest nieprzeliczalna na pieniądze. Krew oddaje się bezinteresownie.
  • Krew należy oddawać jedynie na apel.
    Krew należy oddawać regularnie, ponieważ tak tworzą się jej zapasy, niezbędne do wykorzystania nie tylko w różnych nagłych sytuacjach, a przede wszystkim do systematycznego realizowania leczenia najcięższych chorób przewlekłych.
  • Można oddać dowolną ilość krwi.
    Jednorazowo pobierana jest najczęściej jedna jednostka krwi pełnej, czyli 450 ml.
  • Na oddawanie krwi należy przychodzić na czczo.
    Do oddania krwi należy zgłosić się wypoczętym, po lekkim niskotłuszczowym posiłku (np. pieczywo, chuda wędlina,  warzywa, owoce). Unikać potraw tłustych (smalec, masło, śmietana, tłusta wędlina), które mogą spowodować, że krew będzie lipemiczna (przetłuszczona) i nie będzie nadawała się do celów leczniczych również wieczorem w dzień poprzedzający oddanie krwi. Przed oddaniem należy pić dużo wody lub soków owocowych. Pół godziny przed oddaniem krwi nie należy palić papierosów. Nie należy przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu i/lub środkach zmieniających nastrój.
  • Oddawanie krwi powoduje zmianę wagi ciała.
    Oddawanie krwi nie powoduje obserwowalnego spadku ani wzrostu masy ciała.